Вниманието на инвестиционните компании се насочва към стопанства за отглеждане на

...
Вниманието на инвестиционните компании се насочва към стопанства за отглеждане на
Коментари Харесай

Инвеститори натрупаха печалби. Нови техники за увеличаване на производството

Вниманието на капиталовите компании се насочва към стопанства за развъждане на маслини в Испания и Португалия. То е привлечено от нови селскостопански техники за увеличение на производството, с вяра за огромни облаги, откакто цените се удвоиха от началото на 2023 година, написа Ройтерс.

Испанският фонд управител " Бека файнанс " (Beka Finance) сътвори първи фонд с португалския си сътрудник " Болшаре " (Bolschare), с цел да влага в интензивно развъждане на маслини и бадеми.
-->
Окуражен от по-високите цени на продукцията, " Бека " очаква от новия фонд възвръщаемост до 20 %, спрямо първичните 11 % за 10 години, които предлага на вложителите.

" Има все по-голям интерес към вложение в този бранш. Добре ръководената плантация е добър бизнес ", споделя ръководещият шеф на " Бека файнанс " Фернандо де ла Вега, който чака цените на зехтина да останат по-високи от в началото плануваното.

Инвестициите се насочват към основаване на съвременни, свръхинтензивни маслинови насаждения в страна, където по-голямата част от фермите към момента се ръководят от дребни производители, събиращи реколтата ръчно и работещи групово, с цел да създават занемарен зехтин екстра върджин.

В Испания цената на маслиновото олио екстра върджин се е удвоила от началото на годината, достигайки 8,20 евро за кг през септември, съгласно формалните данни, защото производството е намаляло на половина, основно заради сушата.

В някои испански супермаркети бутилките със зехтин от август се продават за по над 10 евро, съгласно организацията за отбрана на потребителите OCU. Докато потреблението в Испания и Италия е спаднало поради по-високите цени, търсенето в Съединени американски щати остава мощно, уточни тази седмица водещата международна бутилираща компания за зехтин " Деолео " (Deoleo).

Иберийският агробизнес фонд " Бела и Болшаре " (The Beka and Bolschare Iberian Agribusiness Fund) основава първичните си прогнози на историческата междинна цена на зехтина в Испания от 2,70 евро за кг.

Испания, най-големият производител на зехтин и фактор за ценоопределяне в света, разчита основно на преваляванията за маслиновите си горички, а не на напояване. Според оценки на няколко производители на зехтин в Испания, продължаващата суша ще донесе сходна годишна продукция и през 2024 година,.

По-консервативната прогноза на " Бека файнанс " е, че цените на зехтина ще бъдат над 7 евро за кг до края на годината, даже в случай че обстановката с преваляванията се усъвършенства. При всички случаи обаче през идната година цената ще се задържи над 5 евро за кг.

Фондът е вложил и в 1200 хектара маслинови горички в Португалия, за които е обезпечил напояване от изкуствени резервоари, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР